Recepti, Glavna jela

Brzi veganski ručak – riža i grah

Brzi veganski ručak s rižom i grahom

Mislim da mnogim ljudima koji se odluče hraniti zdravije često problem predstavlja vrijeme. Treba imati vremena stajati u kuhinji i kuhati 5 različitih namirnica u 5 različitih posudica i sve to nekako iskombinirati da bude ukusno. Meni to nije problem jer volim kuhati, ali razumijem da nekome je. No, nije svaki veganski ručak takav. Kod mene je nekoliko puta tjedno (ili gotovo svakodnevno) na meniju ručak iz jednog lonca ili neko jako jednostavno jelo kao riža i grah.

Riža i grah zvuči dosadno, ali u receptu koji dijelim s vama to je ručak za poželjeti – sve samo ne dosadan. Ja ga volim zato što je stvarno gotov jako brzo, u pola sata, cjelovit je i odličan za ponijeti na posao. Savršen za one dane kada imate previše obaveza, ali ne želite žrtvovati kuhani ručak.

Ovaj brzi veganski ručak super je za sve one koji žele smanjiti unos životinjskih namirnica i možda jednom tjedno (ili češće) imati bezmesni ručak. Dobit ćete sve potrebne hranjive tvari i uz to jako fini ručak bogatog okusa.

Kako napraviti brzi veganski ručak?

Počnimo od riže. Kod mene je najčešći prilog grahu riža jer mi najviše odgovara okusom i teksturom ta kombinacija, no vi svakako možete rižu zamijeniti kvinojom, palentom ili nekom drugom žitaricom.

Rižu kuhajte prema uputama na pakiranju i količinski po želji. Ja obično kuham oko pola čaše riže po osobi, te volim ubaciti sol i papar u vodu dok se riža kuha.

A sada prelazimo na grah. Grah mi je vrlo draga namirnica i osim u ovoj kombinaciji s rižom, obožavam ga u juhama. Ako poželite napraviti gustu, kremastu juhicu s grahom i paštom, kao inspiracija vam može poslužiti ovaj recept za grah varivo.

U ovom receptu koristila sam konzervirani crveni grah, konzervirani kukuruz, crvenu papriku, pasiranu rajčicu i luk. Od začina sam koristila sol, papar, dimljenu papriku u prahu, agavin sirup i kajenski papar. Ako volite jako ljutu hranu možete dodati veću količinu kajenskog papra ili čili papričica. Grah pripremljen na ovaj način trebao bi biti ljut, ali ja nisam veliki ljubitelj tako jakih okusa pa obično napravim blažu verziju.

Predlažem da prvo nasjeckate i pripremite sve sastojke. Luk i crvenu papriku narežite na sitne kockice, a grah i kukuruz iz konzerve ocijedite i isperite vodom. Na malo maslinovog ulja prvo kratko pirjajte luk i papriku, pa im dodajte pasiranu rajčicu. U to zatim dodajte sve začine, pa grah i kukuruz. Kuhajte kratko. Svi sastojci su zapravo već prethodno kuhani pa im je potrebno tek kratko krčkanje da se prožmu okusi. Kada ste zadovoljni okusom, grah je gotov!

Poslužite grah uz rižu te narežite polovicu avokada na tanke ploške. Ja volim staviti malo soli i limuna na avokado.

Možete odmah pojesti svoj fini ručak ili ga možete spremiti u kutijicu i ponijeti sa sobom na posao/u školu.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

  • 1 čaša riže + voda za kuhanje
  • 1/2 glavice luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 konzerva graha
  • 1 manja konzerva kukuruza
  • 1/2 čaše pasirane rajčice
  • sol, papar, dimljena paprika
  • 2 čžl agavinog sirupa
  • kajenski papar (po želji)
  • 1 žl maslinovog ulja

Postupak

  1. Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju.
  2. Operite i narežite na kockice papriku i luk.
  3. Grah i kukuruz ocijedite i isperite vodom.
  4. Na maslinovom ulju kratko pirjajte luk i papriku.
  5. Dodajte pasiranu rajčicu i sve začine.
  6. Dodajte grah i kukuruz te kuhajte desetak minuta.
  7. Probajte, pa po potrebi dodajte još začina.
  8. Servirajte s rižom i avokadom po želji.

Vrijeme

Priprema – oko 30 minuta

Share