Je li tofu ukusan?
Tofu kajgana je super alternativa običnoj kajgani od jaja, a postoji još mnogo razloga zašto je zapravo meni jedno od najdražih jela. Pa, krenimo od početka.
Tofu je namirnica koju vjerojatno svi vegani (a i mnogi drugi) dobro poznaju. Kada sam ga ja tek otkrila sjećam se da nisam baš bila oduševljena ni izgledom, ni teksturom, a još manje okusom. Isprobavajući tofu od raznih proizvođača, shvatila sam da sve od navedenog jako ovisi o kvaliteti, odnosno načinu na koji netko tofu radi. No čak ni najbolji tofu (barem prema mojim standardima) od najboljeg proizvođača nije nešto u čemu uživam – ako nije dobro pripremljen.
Prije nego što sam potpuno odustala od ideje da uvedem tofu u svoju prehranu, probala sam ga spremiti i začiniti na razne načine i tada se moje mišljenje potpuno promijenilo. Da, ako narežem tofu i popržim ga na ulju neću dobiti ništa posebno fino. Ali ako ga mariniram i fino začinim, mogu dobiti super ukusan doručak, ručak ili večeru.
Kako napraviti tofu kajganu?
Tako eksperimentirajući i tražeći recepte, otkrila sam tofu kajganu i još uvijek mi je to jedan od najukusnijih i omiljenih načina pripremanja ovog proizvoda od soje. To je, moglo bi se reći, moje go-to jelo. Mogu ga jesti za ručak s rižom ili kvinojom, ili pak za doručak uz malo kruha.
Baza ovog recepta uvijek je ista. Na malo maslinovog ulja popržim luk, papriku, rajčice i ostalo povrće. Tofu dobro ocijedim, pa ga rukama razmrvim i ubacim u tavu s povrćem. Zatim slijede začini. Osim soli i papra, ubacim malo kurkume za lijepu žutu boju i crvene paprike u prahu.
Također dodam malo suhog čilija i origana, a vi možete ubaciti sve začine koje volite i mislite da bi se uklapali. Ako želite postići okus prave kajgane, možete dodati malo crne soli koja ima specifičnu aromu, baš po jajima. Nakon što sve začinim volim ubaciti malo pasirane rajčice. Ponekad dodam i malo rižinog napitka kako bi tofu omekšao i tako teksturom još više podsjećao na kajganu.
Pasirana rajčica i rižin napitak dobre su opcije koje svakako preporučujem, ali nisu nužni. Na kraju ubacim skuhanu rižu ili kvinoju, malo mladog špinata, sve pomiješam i to je to! Naravno, prilog se može poslužiti i posebno, ne mora biti sve izmiješano.
Što se tiče povrća, ja obično ubacim sve što u tom trenutku imam. Osim navedenog u receptu, možete ubaciti sve što volite, a neke ideje napisala sam u bilješke ispod teksta*. Ako na gotovu „kajganu“ stavite listiće svježeg bosiljka*, to bi mogao biti pun pogodak.
Količine sastojaka u ovom receptu nisu bitne i možete ih prilagoditi svojim potrebama i željama.
Kako sve možemo jesti tofu kajganu?
Tofu kajgana je jelo odlično za pospremiti u posudu i ponijeti sa sobom na posao/u školu/na faks. Kajganu možete ubaciti između dvije šnite kruha i dobit ćete super ukusan sendvič, a ako ju napravite s rižom/kvinojom ili drugom žitaricom, već imate cjelovit obrok. Iako ja obično jedem tofu kajganu dok je topla, mislim da je i u hladnoj verziji jednako ukusna, pogotovo u ljetnim mjesecima.
Zaključak
Ovo je jelo potpuno vegansko i bez glutena, bogato je proteinima i svatko si ga može prilagoditi.
Ono što je možda najbolje od svega, tofu kajgana jako je brzo gotova. Ovisi o duljini kuhanja priloga i količini povrća koju ćete koristiti, no sve zajedno ne biste trebali potrošiti više od pola sata.
Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
- 1 glavica luka – nasjeckanog
- 1 paprika – narezana
- nekoliko cherry rajčica
- 1 tikvica – naribana
- nekoliko šampinjona
- 200 g tofua – ocijeđenog i izmrvljenog prstima
- 1 žl pasirane rajčice
- 1/3 čaše rižinog mlijeka
- začini (sol, papar, kurkuma, origano, crvena paprika)
- 1 žl maslinovog ulja za prženje
Postupak
- Tofu izvadite iz pakiranja i dobro ocijedite te stavite na salvetu ili kuhinjsku krpu da se posuši.
- Pripremite povrće. Nasjeckajte luk, papriku i sve ostalo povrće na veličinu koju želite. Ja volim sve povrće narezati na krupnije komade u ovom receptu kako bi što više došlo do izražaja.
- U tavu stavite malo maslinovog (ili drugog) ulja, ubacite povrće i pirjajte ga kratko.
- Tofu rukama izmrvite u tavu na sitne komadiće.
- Dodajte pasiranu rajčicu, biljno mlijeko i začine po želji i sve zajedno još kratko pirjajte.
Bilješke
*povrće koje možete dodati – patlidžan, mrkva, kukuruz, svježi kupus, poriluk, mladi luk
*opcije za staviti na gotovo jelo – svježi bosiljak, orasi, sjemenke, mladi špinat, sojin jogurt, ajvar,
kečap
Vrijeme
Priprema – oko 15 minuta
Kuhanje – oko 10 minuta