Svi ljubitelji krafni moraju isprobati ove veganske krafne bez glutena. Sezona je krafni, pa nisam mogla propustiti tu priliku da napravim i ja svoje domaće krafnice. Oduvijek sam ih voljela, posebno s pekmezom.
Ako ste se pitali je li moguće napraviti veganske krafne bez jaja, mlijeka i s bezglutenskim brašnom – odgovor je DA.
Ispale su okusom gotovo jednake kao bilo koje druge krafne koje sam probala. Teksturom su mekane, ali bogate (nisu onako prhke, pune zraka) – baš kakve volim.
Ja ih nisam ničime punila ovaj put, ali vrlo lako se mogu napuniti pekmezom ili čokoladom.
Recept za veganske krafne bez glutena je u nastavku, a ako na bilo kojem koraku zapneš javi mi se putem Instagrama @veganskireceptihr i pomoći ću ti. 🙂
Želiš još veganskih i bezglutenskih recepata na jednom mjestu? Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
(oko 8 manjih krafni)
- 2 čaše bezglutenskog brašna (Schaer, Mix Bread)
- 2 čžl suhog kvasca
- 4 žl ulja (neutralnog okusa kao suncokretovo ili kokosovo)
- 1/2 čžl soli
- 1 žl šećera
- ribana korica limuna
- 1/2 čžl ruma
- 1/2 čaše tople vode
- 1/4 čaše toplog biljnog mlijeka (sojino ili rižino)
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Postupak
- Sve suhe sastojke pomiješajte u većoj posudi.
- Dodajte mokre sastojke, pa mijesite i oblikujte glatku kuglu.
- Valjajte tijesto na debljinu oko 1,5-2 cm.
- Okruglim modelom za kekse ili rubom čaše napravite krugove od tijesta.
- Ostavite izrezane krugove na toplom mjestu da se dižu barem 15 minuta.
- U posudu za prženje stavite veću količinu ulja (najbolje suncokretovog). Neka dubina ulja bude barem 3 cm.
- Krafne ubacujte u vruće ulje i pržite s obje strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Pazite da ne zagore.
- Gotove krafne posipajte šećerom u prahu, te ako želite napunite pekmezom ili čokoladom.
Vrijeme
Priprema – oko 30 minuta
Prženje – oko 15 minuta