Salate su odličan dodatak obroku ili samostalan obrok ako imaju sve izvore hranjivih tvari. Ova veganska salata s crnom lećom može poslužiti kao lagani obrok uz malo kruha, a predlažem da ju isprobate i s krumpirom ili nekom žitaricom. U ove vruće ljetne dane, kada rijetko tko uživa stajati uz štednjak, ovakve brzinske i osvježavajuće salate odlično su rješenje.
Možete koristiti povrće po želji, a također i mahunarku koju volite. Crna leća je odlična jer se tijekom kuhanja ne raspadne već zadržava svoj oblik i vrlo je ukusna. Naravno, možete koristiti i konzerviranu leću, grah ili slanutak, no mislim da je ona koju sami skuhate uvijek bolja opcija.
Mislim da nema potrebe za detaljnijim objašnjenjem, jer salate su tu da budu jednostavne i da si ih svatko može prilagoditi svom ukusu. Isprobajte recept koji piše u nastavku, a možete i ubaciti neki svoj dodatak.
Ako isprobate ovu vegansku salatu s crnom lećom ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
(oko 2 porcije)
- 1 čaša crne leće (suhe)
- 1/2 glavice ljubičastog luka
- 1/2 zelene paprike
- 1/2 crvene paprike
- nekoliko cherry rajčica (ili narezane veće rajčice)
- 2/3 čaše kuhanog kukuruza
- 1/2 čžl soli
- 1/3 čžl papra
- 2-3 žl maslinovog ulja
- 1-2 žl jabučnog octa
Postupak
- Crnu leću skuhajte prema uputama na pakiranju. Obično se kuha oko 30 minuta.
- Skuhanu leću ostavite da se ohladi, a za to vrijeme pripremite povrće.
- Povrće isperite pa narežite na manje komadiće.
- Ohlađenu leću umiješajte u zdjelu s narezanim povrćem, pa dodajte začine i sve izmiješajte.
Vrijeme
Priprema – oko 10 minuta
Kuhanje – oko 30 minuta
Hlađenje – oko 30 minuta