Recepti, Užine

Krekeri od heljde (veganski, bez glutena)

Veganski krekeri od heljde bez glutena

Heljdino brašno mi je jedno od najdražih brašna koja ne sadrže gluten. Može se koristiti na puno različitih načina, a ovi krekeri od heljde s ružmarinom su me oduševili. Ja sam ljubitelj krekera i slanih grickalica općenito, ali vrlo rijetko sam takve grickalice radila sama. Sada kada imam provjereno dobar recept za odlične krekere, to će se možda promijeniti.

Glavni sastojci su heljdino i bademovo brašno, pa su ovi krekeri od heljde samim time bez glutena i vrlo hranjivi. Hrskavi su, ukusni, blagog okusa i savršeno se slažu sa svim vrstama umaka.

Kako napraviti krekere od heljde?

Trebat će vam heljdino i bademovo brašno. Ja sam oba brašna napravila tako da sam samljela heljdu, odnosno bademe u blenderu (možete to napraviti i s mlincem za kavu ili u multipraktiku). Osim toga, potrebno vam je još samo par sastojaka koje vrlo vjerojatno već imate kod kuće, a to su prašak za pecivo, sol, papar, maslinovo ulje, ružmarin, luk u prahu i voda. 

Pomiješajte sve suhe sastojke. Dakle, jednu čašu heljdinog brašna, jednu čašu bademovog brašna, 1/2 čajne žličice praška za pecivo, 1/2 čajne žličice soli, te jednako toliko papra. Zatim jednu do dvije žličice ružmarina te jednu čajnu žličicu luka u prahu. Ako nemate luk u prahu, možete napraviti i bez toga, bit će gotovo jednako ukusno.

Kada ste suhe sastojke pomiješali dodajte im oko dvije jušne žlice maslinovog ulja i 1/4 čaše mlake vode. Sve sastojke pomiješajte i oblikujte nekoliko manjih kugla. Ako je smjesa previše suha i ne možete oblikovati kugle dodajte još malo vode. Ako vam se čini da je smjesa previše ljepljiva možete dodati još malo heljdinog brašna.

Uzmite jednu kuglu smjese te ju stavite na masni papir i prekrijte s drugim masnim papirom. Tako možete izvaljati tanko tijesto na debljinu od oko 2 do 3 mm. Ako je smjesa jako ljepljiva, možete posipati masni papir s malo heljdinog brašna. Razvaljano tijesto možete rezati na trokutiće, pravokutnike ili neke druge oblike po želji. Stavite ih na drugi masni papir za pečenje te pecite na 190 °C oko 8 do 10 minuta. Povremeno ih provjerite kako vam ne bi zagorjeli.

Kao i uvijek, ako isprobate ove fine krekere podijelite dojmove ili sliku sa mnom na Instagramu @leaeluna.

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje

RECEPT

Sastojci 

  • 1 čaša heljdinog brašna
  • 1 čaša bademovog brašna
  • 1/2 čžl praška za pecivo
  • 1/2 čžl soli
  • 1/2 čžl papra
  • 1-2 čžl ružmarina
  • 1 čžl luka u prahu
  • 2 žl maslinovog ulja
  • 1/4 mlake vode (dodati po potrebi)

Postupak

  1. Pomiješajte sve suhe sastojke.
  2. Dodajte maslinovo ulje i vodu u suhe sastojke, pa miješajte dok ne dobijete glatku kuglu.
  3. Smjesu podijelite na nekoliko manjih kugli (ili ostavite jednu veliku). Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajte još malo heljdinog brašna, a ako je previše suha, dodajte još malo vode.
  4. Stavite jednu kuglu tijesta na masni papir za pečenje pa ju prekrijte drugih masnim papirom i valjajte na debljinu od oko 2 do 3 mm. Ako se tijesto previše lijepi, posipajte ga s malo brašna.
  5. Razvaljano tijesto izrežite na trokute, pravokutnike ili neke druge oblike. Prebacite u pleh za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje, pa pecite oko 8 do 10 minuta na 190 °C. Kada rubovi posmeđe, krekeri su pečeni.

Vrijeme

Priprema – oko 20 minuta
Pečenje –  oko 10 minuta

Share