Ako ste ikada pokušali ispeći kolač bez glutena, znat ćete da to nije nimalo jednostavno. A ako želite da taj kolač još bude i veganski, morat ćete se dobro potruditi i istražiti na što sve treba paziti. Ja obično volim kuhati bez preciznih mjera, po osjećaju, ali kod pečenja kolača to često garantira neuspjeh. Zato sam posebno ponosna na ovaj kolač za doručak. Ispao je odlično već prvi put!
Mekan je, dovoljno sočan, taman onoliko sladak koliko treba biti (ja ne volim previše slatke kolače), a sudeći po sastojcima moglo bi se reći i da je prilično hranjiv. Baš takav kolač sam zamišljala kada sam ga krenula raditi i mogu reći da je ispunio sva očekivanja, što je prava rijetkost.
Ovaj kolač za doručak tako sam nazvala jer po svemu sudeći zbilja može biti brzinski doručak ili barem dio doručka, a svakako je super kao zdrava užina koju možete gricnuti bilo kada tijekom dana. Jako je praktičan. Možete si pripremiti nekoliko komadića, spakirati ih u kutijicu i imate nešto fino i zdravo nadohvat ruke za one trenutke u danu kada vas uhvati glad.
Kako napraviti kolač za doručak?
Kao i uvijek, jednostavno i brzo. U dvije zdjele pomiješajte odvojeno sve suhe i sve mokre sastojke, izuzev oraha i šumskog voća (njih ćete dodati na kraju). Zatim mokre sastojke umiješajte nježno u suhe. Pazite da tijesto ne miješate previše grubo. Na kraju možete dodati grubo nasjeckane orahe (ili bilo koje druge orašide), te smrznuto ili svježe šumsko voće (ili borovnice, višnje). Ja obično prethodno odmrznem šumsko voće i ocijedim višak soka (možete ga dodati u smoothie).
Kalup za pečenje možete premazati s malo ulja i posipati s brašnom kako se kolač ne bi zalijepio. Potom ulijte smjesu u kalup i stavite peći. Kolač se peče na 180 °C oko pola sata. Kako biste provjerili je li gotov probodite ga čačkalicom. Ako čačkalica izađe suha, kolač bi trebao biti gotov.
Kolač možete čuvati u frižideru i tako će ostati ukusan sigurno 3-4 dana, možda i dulje. Savršen je kao brzi doručak ili zdrava užina.
Nadam se da ćete isprobati ovaj kolač, pa ako to učinite slobodno me označite na Instagramu @veganskireceptihr. Veselim se vidjeti kako će vama ispasti. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
- 1 čaša heljdinog brašna
- 1/2 čaše zobenog brašna
- 1/2 čaše bademovog brašna
- 1 žl mljevenih lanenih sjemenki
- 1/3 čaše oraha – grubo nasjeckanih
- 3 čžl praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 žl šećera
- 1/3 čžl soli
- 1 čžl cimeta
- 1 čaša mlijeka od riže
- 1 čžl jabučnog octa
- 1 žl sirupa agave
- 1 čaša šumskog voća/borovnica
Postupak
- Pripremite 2 posude. U jednu pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugu sve mokre, osim oraha i šumskog voća.
- Mokre sastojke nježno umiješajte u suhe.
- Orahe grubo nasjeckajte pa ih dodajte u smjesu.
- Šumsko voće odmrznite ako je smrznuto te ocijedite višak tekućine. Potom ga umiješajte u smjesu za kolač.
- Kalup za pečenje namastite i posipajte s malo brašna. Potom ulijte smjesu za kolač u kalup i ravnomjerno ju rasporedite.
- Pecite na 180 °C oko 30 minuta.
Vrijeme
Priprema – oko 20 minuta
Pečenje – oko 30 minuta