Recepti, Deserti

Kremasti kolač bez glutena

Veganski kremasti kolač bez glutena

Ovaj je kremasti kolač bez glutena baš za prste polizati. Priprema je jednostavna i prilično brza.

Recept se vrlo lako može iskoristiti i za rođendansku tortu.

Brašna koja sam koristila za izradu biskvita su bez glutena, a uključuju mješavinu Mix Bread od Schaera, te kukuruzno brašno (koje je samo po sebi bez glutena).

Samo ime kremasti kolač bez glutena govori da osim biskvita kolač čine i kreme. Za smeđu kremu potreban je puding od čokolade, a za bijelu punomasno kokosovo mlijeko (ono koje se može kupiti u konzervi). U obje kreme dodaje se i veganski mascarpone.

Kolač je gotov brzo, ali mu je potrebno nekoliko sati hlađenja što preporučujem da ne preskačete, jer će se tek tada kreme dovoljno stisnuti.

Ako se ovaj kremasti kolač bez glutena pronađe na tvojem meniju i isprobaš recept podijeli dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Želiš više recepata organiziranih po kategorijama i dodatne praktične savjete? Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci 

Biskvit

  • 3/4 čaše brašna bez glutena (Mix Bread, Schaer)
  • 3/4 čaše kukuruznog brašna
  • 1 čžl praška za pecivo
  • 3 žl šećera
  • prstohvat soli
  • 1 pak vanilin šećera
  • 1 i pol čaša biljnog mlijeka
  • 5 žl kokosovog ulja (rastopljenog)
  • 1 žl jabučnog octa
  • ribana korica naranče po želji

Ostalo

  • 1 pak pudinga od čokolade
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka
  • 1 pak/250 g veganskog mascarponea
  • biljno mlijeko
  • sok pola naranče
  • 2-3 žl šećera u prahu

Postupak

Biskvit

  1. Pomiješajte prvo sve suhe sastojke, pa im dodajte mokre.
  2. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu, homogenu smjesu.
  3. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite po tepsiji za pečenje koju ste premazali s malo ulja i posipali s malo brašna.
  4. Pecite oko 30 minuta na 180°C.

Ostalo

  1. Skuhajte puding od čokolade prema uputama na pakiranju. U kuhani puding umiješajte 2 žlice veganskog mascarponea.
  2. U kokosovo mlijeko dodajte preostali mascarpone, pa mikserom miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu (kao šlag). Po želji dodajte šećer u prahu u smjesu.
  3. Pečeni biskvit prelijte sa sokom cijeđene naranče, pa prelijte čokoladnom kremom. Ostavite da se kratko ohladi ili odmah dodajte i drugu, bijelu kremu.
  4. Kolač stavite na hlađenje nekoliko sati, najbolje preko noći.
  5. Po želji ukrasite voćem ili ribanom čokoladom.

Vrijeme

Priprema – oko 20 minuta
Pečenje – oko 30 minuta
Kuhanje – oko 5 minuta
Hlađenje – nekoliko sati

Share