Veganski cheesecake s višnjama za mene je pojam savršenog kolača. Lagan, osvježavajući, sladak, kremast… može li bolje?
Budući da sam koristila maleni kalup ovo je mini verzija cheesecakea, pa ako želite napraviti veći onda svakako obratite pažnju na to da povećate količinu sastojaka. Kolač se ne peče tako da mjere zapravo i nisu toliko bitne. Moj stil kuhanja je “po osjećaju” i preporučujem da čak i ako mislite da nemate osjećaja za to – ovaj put se pokušajte poigrati. 🙂
Moram priznati da me veganski mascarpone oduševio i zapravo je zaslužan za ovaj savršeni veganski cheesecake koji je bez indijskih oraščića i tofua. Mislila sam da je takvu kremu nemoguće postići bez jednog od ta dva sastojka – ali mascarpone i jogurt od kokosa u kombinaciji su se pokazali kao dobitna kombinacija.
Da puno ne duljim, recept je u nastavku. Uživajte u izradi, a onda i degustaciji ovog savršenog deserta.
Ako isprobate ovaj mini veganski cheesecake ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
(okrugli kalup promjera 12 cm)
- 4-5 kom bezglutenskih keksa po želji (piškoti, petit, čajni)
- 1 žl kokosovog ulja
- 3 žl biljnog jogurta
- 3 žl veganskog mascarponea
- 1-2 žl šećera u prahu
- nekoliko višanja (bez koštica)
Postupak
- Kekse usitnite u blenderu ili mlincu za kavu.
- Mljevenim keksima dodajte kokosovo ulje, pa smjesu utisnite u kalup za tortu.
- Za kremu pomiješajte biljni jogurt, mascarpone i šećer u prahu.
- Otprilike polovicu kreme istresite u kalup za tortu pa poslažite višnje i zatim dodajte ostatak kreme.
- Kolač stavite na hlađenje u frižider barem 2 sata.
Vrijeme
Priprema – oko 30 minuta
Hlađenje – 2 sata ili više