Nikad nije dosta recepata za fina domaća peciva, je li tako? Ova kukuruzna peciva bez glutena su ukusna, mekana i jako jednostavna za napraviti. Kada se zasitiš običnog kruha peciva su super alternativa. Mala su i praktična – ja ih zato jako volim.
Postupak izrade je jednostavan, a jedini savjet koji ti mogu dati je – ako nemaš kukuruzno brašno, ali imaš mlinac za kavu ili blender – možeš još više usitniti palentu. Ja sam tako napravila svoje kukuruzno brašno. Palentu sam stavila u blender na opciju pulse i vrlo brzo sam imala sitno kukuruzno brašno.
Ova kukuruzna peciva bez glutena su veganska i apsolutno savršena. 🙂
Recept je u nastavku, a ako na bilo kojem koraku zapneš javi mi se putem Instagrama @leaeluna i pomoći ću ti. 🙂
Želiš još veganskih i bezglutenskih recepata na jednom mjestu? Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
(oko 8 peciva)
- 2 čaše bezglutenskog brašna (Schaer, Mix Bread)
- 1 čaša kukuruznog brašna
- 1 žl psyllium ljuskica
- 2 čžl suhog kvasca
- 1 žl biljnog jogurta
- 1 žl ulja za smjesu + 1 žl ulja za premazivanje
- 1 čžl soli
- 1 žl šećera
- 3/4 čaše tople vode (oko 2 dcl)
- 1-2 čžl sezama
Postupak
- Sve suhe sastojke pomiješajte u većoj posudi.
- Dodajte mokre sastojke, pa mijesite i oblikujte glatku kuglu.
- Od kugle tijesta odvojite otprilike 8 podjednakih komadića tijesta (ili manje ako želite veća peciva).
- Od svakog dijela rukama oblikujte peciva.
- Ostavite peciva 10-15 minuta na toplom mjestu.
- Prije pečenja premažite peciva uljem u koje možete dodati i malo vode.
- Posipajte peciva sezamom.
- Pecite na 180 °C 15-20 minuta. Kada peciva potamne s donje strane i na rubovima znat ćete da su gotova.
- Pečena peciva možete ponovno premazati uljem i vodom dok su još vruća.
Vrijeme
Priprema – oko 25 minuta
Pečenje – oko 20 minuta