Recepti, Deserti

Veganske čokoladne kocke (bez glutena)

Veganske čokoladne kocke bez glutena

Mislim da recepata za čokoladne kolače nikad nije previše. Zato vam donosim ovaj jednostavan recept za jako ukusne, mekane i sočne veganske čokoladne kocke.

Ako želite, možete ovaj kolač napraviti u okruglom kalupu pa ćete tada umjesto kocki dobiti čokoladnu tortu.

Ja sam veliki ljubitelj sočnih čokoladnih kolača i kombinacije čokolade s voćem, pa sam ubacila i pekmez od marelica između slojeva biskvita. Ako niste ljubitelj te kombinacije možete odabrati bilo koji drugi pekmez ili pekmez ne trebate uopće koristiti.

Za sve ljubitelje čokoladnih slastica ovaj kolač će biti savršen, a posebno sam zadovoljna uspjehom jer osim što je veganski, ovaj kolač je i bez glutena.

Ako želite čokoladni kolač s malo više kreme bacite oko na ovaj veganski čokoladni kolač (koji je također bez glutena).

Kako napraviti veganske čokoladne kocke bez glutena?

Prije svega, odvojite suhe i mokre sastojke. Sve suhe sastojke pomiješajte u većoj posudi.

U vrućoj vodi otopite kokosov maslac pa dodajte u smjesu. Također dodajte biljno mlijeko sobne temperature i jabučni ocat. To su svi mokri sastojci koje ćemo koristiti.

Smjesu izlijte u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje.  Ja sam koristila kalup veličine 23×15 cm. Možete koristiti i malo veći kalup. U tom slučaju biskvit će biti tanji, osim ako ne povećate količine sastojaka.

Pecite na 180 °C oko 20 minuta. Pečeni kolač ostavite da se ohladi, a za to vrijeme otopite čokoladu s maslacom. Ohlađeni kolač razrežite po sredini kako biste dobili dva dijela biskvita. Jedan dio biskvita premažite s pekmezom, pa dodajte polovicu rastopljene čokolade i preklopite drugim dijelom biskvita.

Ostatak rastopljene čokolade prelijte po kolaču. Stavite na hlađenje nekoliko sati, pa režite kolač na kocke. Čuvajte u frižideru.

Ako isprobate ove veganske čokoladne kocke ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(kalup 23×15 cm)

Biskvit

  • 1 1/2 čaša bezglutenskog brašna (Schaer, Mix Bread)
  • 1 1/2 čaša bademovog brašna
  • 1/2 čaše kakao praha
  • 1 pak praška za pecivo
  • 1/2 čžl soli
  • 2/3 čaše mlakog biljnog mlijeka
  • 1/2 čaše vruće vode + 25 g kokosovog maslaca
  • 1 žl jabučnog octa
  • 3 žl šećera

Preljev/punjenje

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 15 g kokosovog maslaca
  • 4-5 žlica pekmeza od marelice

Postupak 

  1. Sve suhe sastojke pomiješajte u većoj posudi.
  2. Zatim postepeno dodajte mokre sastojke i miješajte smjesu. U vrućoj vodi otopite maslac pa dodajte u smjesu. Također dodajte biljno mlijeko i jabučni ocat.
  3. Smjesu izlijte u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje.
  4. Pecite na 180 °C oko 20 minuta.
  5. Pečeni kolač ostavite da se ohladi, a za to vrijeme otopite čokoladu s maslacom.
  6. Ohlađeni kolač razrežite po sredini kako biste dobili dva biskvita. Jedan dio biskvita premažite s pekmezom, pa dodajte pola rastopljene čokolade i preklopite drugim dijelom biskvita.
  7. Ostatak rastopljene čokolade prelijte po kolaču.
  8. Stavite na hlađenje nekoliko sati, pa režite kolač na kocke.

Vrijeme

Priprema – oko 20 minuta
Pečenje – oko 20 minuta
Hlađenje – nekoliko sati

Share