Recepti, Deserti, Užine

Veganski brownie od batata (bez glutena)

Veganski brownie od batata bez glutena

Veganski brownie od batata je kolač koji sam često viđala na slikama, ali nikada mu nisam pridavala pažnju. Da mi je netko rekao da ću jednom uživati u kolačiću od batata, ne bih mu vjerovala. Batat je krumpir, a ako se mene pita, krumpiru nije mjesto u kolaču. Ali – ovaj brownie u potpunosti me razuvjerio i sada mogu reći da je batat apsolutno savršen u ovoj kombinaciji.

Recept je vrlo jednostavan, smjesa se sprema u jednoj posudi, ne treba vam mikser niti jako puno sastojaka. Rezultat je mekan, sočan i ukusan čokoladni kolačić koji će vas oduševiti.

Kako napraviti veganski brownie od batata?

Prvo je potrebno skuhati batat. Ja sam koristila jedan batat srednje veličine. Prvo sam ga ogulila, pa narezala na malene kockice i zatim kuhala dok nije postao potpuno mekan. Kuhani batat sam zgnječila vilicom, pa sam dodala sve ostale sastojke, osim brašna i komadića čokolade. Tek kada sam dobila potpuno glatku smjesu dodala sam i malo brašna. Ja sam koristila zobeno brašno. Ako nemate zobeno brašno, a imate zobene pahuljice, možete ih samljeti u mlincu za kavu ili blenderu i dobit ćete zobeno brašno. Umjesto zobenog brašna možete koristiti i rižino.

Na kraju sam dodala komadiće tamne čokolade, što nije nužno, ali preporučujem ako volite bogati čokoladni okus.

Još bih napomenula da sam koristila ekstra djevičansko kokosovo ulje i količina od jedne žlice se odnosi na ulje (maslac) u krutom stanju. Što se tiče maslaca od badema ili kikirikija, možete ga dodati ako želite da kolačić bude još više sočan (a bit će i malo više mastan), a možete i zaobići taj sastojak.

Na kraju biste trebali dobiti gustu smjesu koju ćete staviti u kalup za pečenje. Ja sam koristila maleni kalup (23×15 cm), pa ako želite koristiti veći kalup možete povećati količinu sastojaka. Kalup obložite papirom za pečenje ili namastite s malo ulja i posipajte s malo brašna kako se kolač ne bi zalijepio prilikom pečenja.

Pekla sam ga na 180 °C oko 20 minuta.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje

RECEPT

Sastojci
(kalup 23×15 cm)

  • 1 batat srednje veličine narezan na kockice (230 g)
  • 1/3 čžl soli
  • 1 čžl arome vanilije
  • 1 čžl praška za pecivo
  • 3 žl kakao praha
  • 2/3 čaše smeđeg šećera ili 3 žl agavinog sirupa
  • 1 žl maslaca od kokosa
  • 1/3 čaše zobenog ili rižinog brašna
  • 1-2 žl maslaca od badema ili kikirikija (opcija – nije nužno)
  • komadići tamne čokolade po želji

Postupak

  1. Batat ogulite, narežite na kockice, pa skuhajte.
  2. Skuhani batat zgnječite vilicom, pa dodajte sve preostale sastojke (osim komadića čokolade i brašna).
  3. Miješajte dok ne dobijete glatku, gustu smjesu.
  4. Na kraju dodajte brašno, pa još kratko miješajte dok se brašno u potpunosti ne umiješa.
  5. Po želji možete dodati komadiće tamne čokolade i umiješati ih u smjesu.
  6. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje ili namastite, pa ravnomjerno rasporedite smjesu u kalupu.
  7. Pecite na 180 °C oko 20 minuta. Kolač će biti prilično sočan, pa ga ostavite da se ohladi nakon pečenja kako biste ga mogli lakše rezati.

Vrijeme

Priprema – oko 30 minuta
Pečenje –  oko 20 minuta

Share