Recepti, Deserti, Užine

Zobeni keksi s kikiriki maslacem (veganski, bez glutena)

Veganski zobeni keksi bez glutena s kikiriki maslacem

Recepata za keksiće nikad nije previše, pa evo još jednog. Ovi zobeni keksi s kikiriki maslacem i komadićima čokolade su jako jednostavni za napraviti i brzo su gotovi. Samo sve sastojke stavite u posudu, pomiješate ih, oblikujete keksiće, ispečete ih i to je to.

Obožavam ovakve keksiće jesti kao užinu uz neku voćku. Zasitni su, mekani, ukusni. Komadići čokolade i kikiriki maslac su savršen spoj. Priprema vam zbilja neće oduzeti previše vremena, pa zašto ne isprobati.

Ako su vam orasi draži od kikirikija imam super recept za veganske kekse s orasima, pa možete i to isprobati.

Jednostavan recept – zobeni keksi

Od sastojaka će vam trebati brašno – u mom slučaju to je bezglutenska mješavina brašna. Vi možete koristiti bilo koje drugo brašno. Zatim zobene pahuljice, prašak za pecivo, agavin sirup, kokosovo ulje, kikiriki maslac, tamna čokolada, malo soli i aroma vanilije po želji.

Od posuđa će vam trebati samo jedna zdjela za pomiješati sastojke. Prvo pomiješajte sve suhe sastojke (osim čokolade), a zatim im dodajte mokre i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ja obično miješam vilicom, ali ako vam je tako draže možete i rukama. Čokoladu izmrvite na sitne komadiće (ako već nemate čokoladne komadiće), pa umiješajte u smjesu. Što se tiče količine, stavite koliko god želite. Ne možete pretjerati. 🙂

Smjesu stavite u frižider da se malo ohladi i stisne. Nije potrebno više od 20 minuta. Ako vam se žuri, možete i kraće hladiti. Zatim slijedi oblikovanje keksića. Smjesu možete samo žlicom staviti na posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Ako želite da su keksići pravilnijeg oblika, možete oblikovati manje kuglice, pa ih dlanovima spljoštiti kako biste dobili okrugle keksiće.

Pecite ih na oko 190 °C, desetak minuta.

Ako odlučite isprobati ovaj jednostavan recept ili vas inspirira za neku drugačiju verziju keksića označite me na Instagramu @veganskireceptihr da vidim vaše ideje i kreacije. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci 

  • 1/2 čaše brašna bez glutena (opcija: Mix B, Schaer)
  • 1/2 čžl praška za pecivo
  • 1 žl kokosovog ulja
  • 1 čaša zobenih pahuljica
  • 2-3 žl agavinog sirupa
  • 1 čžl arome vanilije
  • 1/4 čžl soli
  • 1 puna žl kikiriki maslaca
  • 3/4 čaše rižinog mlijeka (dodati po potrebi)
  • komadići tamne čokolade

Postupak

  1. Sve sastojke stavite u posudu tako da prvo pomiješate sve suhe sastojke (osim čokolade), a zatim dodate mokre. Komadiće čokolade možete dodati posljednje.
  2. Miješajte sastojke rukama ili žlicom dok se ne sjedine.
  3. Stavite smjesu na hlađenje u frižider 15-20 minuta.
  4. Oblikujte manje kuglice pa ih spljoštite dlanovima kako biste dobili okrugle, plosnate kekse.
  5. Pecite oko 10 minuta na 190 °C.

Vrijeme

Priprema – oko 10 minuta
Pečenje – oko 10 minuta

Share