Tikve i bundeve raznih boja, oblika i veličina jedan su od najljepših dijela jeseni. Ova punjena hokaido tikva savršeno je ukusno i jednostavno jelo koje će mi sigurno češće biti na jelovniku. Do ove godine sam tikve i bundeve zapravo samo gledala, a rijetko kada pripremala za jelo.
Ideju za punjenu tikvu dobila sam od mame. Ona je jednom prilikom napravila to jelo i osim što je izgledalo lijepo kao iz kakvog restorana, bilo je i jako ukusno.
Puniti se može čime god želite, a ja vam donosim recept za punjenje bez glutena, bez soje i naravno potpuno vegansko.
Kako pripremiti tikvu za punjenje
Tikvu prvo dobro operite, a zatim prerežite vertikalno na dvije polovice. Žlicom izvadite sve sjemenke. Možete ju posipati s malo soli i premazati s malo ulja.
Kako napraviti punjenje
Kao i ostali recepti koje možete naći na blogu, i ovaj je jako jednostavan. Osnova za punjenje je heljda i zelena leća. Mjere zaista nisu bitne i možete ih prilagoditi svojim potrebama. U receptu pišu približne mjere za punjenje 2 polovice tikve.
Ako napravite previše punjenja, možete ga čuvati u frižideru i iskoristiti za popečke, bolonjez ili gotovi prilog ručku sljedećih dana. To je ono što ja obično napravim s viškom.
Kada su leća i heljda kuhane, umiješajte u njih sitno nasjeckani luk, češnjak, mrkvu i crvenu papriku koju ste prethodno kratko dinstali na malo ulja. Osim soli i papra, možete dodati malo crvene paprike u prahu i ostale začine po želji.
Zatim tom smjesom napunite tikvu i stavite ju peći u pećnicu. Moja je bila dosta velika pa sam ju prethodno već pekla dvadesetak minuta na oko 200 °C. Polu-pečenu tikvu sam napunila i posipala veganskim parmezanom te stavila peći na 240 °C. Pekla se otprilike još 25 minuta. Ovisno i debljini i veličini tikve, možda ćete ju morati peći dulje ili kraće. Možete ju pokušati probosti vilicom da provjerite je li omekšala. Kada je mekana, znat ćete da je dobro pečena.
Ako napravite dovoljno punjenja, ovo jelo možete poslužiti samostalno kao cjeloviti obrok. Možete ju servirati i uz zapečeni kruh premazan češnjakom i uljem ili uz pečene krumpiriće.
Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
- 1 hokaido tikva
- 1/2 čaše zelene leće
- 1/2 čaše heljde
- 1 mrkva
- 1/2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 crvena paprika
- sol, papar, crvena paprika u prahu
- lovorov list
- maslinovo ulje
- veganski parmezan – opcija
Postupak
- Operite tikvu i prerežite ju na pola. Izvadite sjemenke iz sredine te ju premažite s malo maslinovog ulja i pospite s malo soli. Možete ju staviti peći na oko 200 °C, dvadesetak minuta (dok ne napravite punjenje).
- Skuhajte leću i heljdu prema uputama na pakiranju ili kuhajte dok ne omekšaju. Možete ubaciti lovorov list u leću dok se kuha.
- Sitno nasjeckajte luk, češnjak, mrkvu i papriku pa ih kratko dinstajte na malo ulja.
- Skuhanu leću i heljdu pomiješajte s dinstanim povrćem te po potrebi dodatno začinite.
- Tikvu izvadite iz pećnice i napunite punjenjem te pospite veganskim parmezanom ako želite.
- Pecite na 240 °C dok tikva ne omekša. Probodite ju vilicom ili nožem kako biste provjerili je li pečena.
Vrijeme
Priprema – oko 10 minuta
Kuhanje – oko 20 minuta
Pečenje – 20 + 20 minuta