Ovo je pravi desert za sve one prilike kada poželite pojesti fini čokoladni kolač ali nemate vremena niti volje mijesiti ga i peći. Ovaj čokoladni kolačić u šalici gotov je za manje od 10 minuta, a okusom nije ništa lošiji od nekog “pravog” kolača.
Ja sam ostala ugodno iznenađena teksturom i okusom kolačića. Ono što mogu preporučiti jest da ga pojedete odmah, dok je topao. Kada dulje stoji i ohladi se postane malo žilav, iako je i dalje ukusan. Ako ga jedete toplog moći ćete uživati u mekanoj i pjenastoj teksturi, a čokoladni preljev se posebno lijepo rastapa na njemu. Ipak je to kolačić u šalici koji radite u maloj količini, pa je zapravo i napravljen da se pojede odmah.
Recept koji vam donosim je veganski i bez glutena. Definitivno prema sastavu ne spada u zdrave i nutritivno bogate slastice, ali će vas sigurno usrećiti, što je također jako bitno. 🙂
Ovaj se kolačić najbrže peče u mikrovalnoj pećnici. No, ako nemate mikrovalnu, možete ga probati ispeći u pećnici na oko 180 °C. Trebat će mu vjerojatno malo više vremena, ali pretpostavljam da bi za desetak minuta trebao biti pečen.
Kako napraviti čokoladni kolačić u šalici
Prvo pripremite 3 šalice ili posude. U jednu ćete staviti gotovu smjesu i u njoj ćete peći kolačić, pa neka to bude neka zdjelica ili šalica koju možete koristiti u mikrovalnoj. U drugu zdjelicu stavit ćete suhe sastojke, a u treću mokre.
Količine sastojaka možete, kao i uvijek, prilagoditi sebi. Od suhih sastojaka trebat će vam brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer (opcija) i smeđi šećer, te kakao prah i po želi malo čokolade u prahu. Ja koristim bezglutensko brašno marke Schaer (Mix B). Ako vam gluten ne predstavlja problem, možete koristiti obično bijelo brašno.
Mokri sastojci koji vam trebaju su biljno mlijeko (bilo koje) i kokosovo ulje (ili neko drugo ulje neutralnog okusa).
Prvo pomiješajte sve suhe sastojke, pa im zatim dodajte mokre. Miješajte sve dok ne dobijete gustu, ali tekuću smjesu koju lako možete izliti u šalicu za pečenje. U gotovu smjesu možete ubaciti komadiće tamne čokolade. Kada je smjesa u šalici za pečenje, stavite ju u mikrovalnu na oko 2 i pol do 3 minute.
Čokoladni preljev
Ako želite, kolačić možete nadopuniti čokoladnim preljevom. To nije nužno ali vam iskreno preporučujem. Ja sam napravila vrlo jednostavan preljev koji se pokazao kao savršena nadopuna ovom kolačiću. Sve što sam koristila je jedna žlica čoko-lješnjak namaza (nešto kao Nutella) i nekoliko kockica tamne čokolade. To sam stavila u mikrovalnu oko 2 minute (dok se tamna čokolada nije počela topiti). Zatim sam promiješala i prelila po kolačiću.
Topao, mekan kolačić s toplim, gustim čokoladnim preljevom. Zvuči fino, i bilo je jako fino. Zato sljedeći put kad vas uhvati želja za nečim čokoladnim isprobajte ovaj kolačić i podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
(2 kolačića)
Kolačić
- 2 žl brašna
- 1/2 čžl praška za pecivo
- 1/2 pak vanilin šećer (ili aroma vanilije, opcija)
- 1/2 žl smeđeg/kokosovog šećera
- 1-2 čžl kakao praha
- 1 čžl čokolade u prahu (opcija)
- komadići tamne čokolade (opcija)
- 3/4 čaše biljnog mlijeka
- 2 žl rastopljenog kokosovog ulja
Preljev
- 1 žl čoko-lješnjak namaza
- 1 red tamne čokolade
Postupak
- Pomiješajte odvojeno sve suhe i sve mokre sastojke. Zatim mokre sastojke dodajte suhima.
- Miješajte dok ne dobijete glatku i gustu, ali tekuću smjesu koju lako možete izliti u šalicu za pečenje.
- U gotovu smjesu možete ubaciti nekoliko komadića tamne čokolade.
- Smjesu izlijte u šalicu za pečenje i stavite u mikrovalnu na oko 2 i pol minute.
- Napravite preljev tako da čokoladni namaz i kockice čokolade stavite zajedno u šalicu, pa ih grijete u mikrovalnoj oko 2 minute ili dok se čokolada ne počne topiti.
- Preljevom premažite kolačiće.
Vrijeme
Priprema – oko 10 minuta